Здравни осигуровки

Здравейте, от тази страница може да проверите здравните си осигуровки в НАП.

Проверка на здравни осигуровки
проверка на здравни осигуровки

Справка за здравни осигуровки по телефон.
Съществува алтернативен вариант за проверка на здравно осигурителните ви вноски. Трябва единствено да се обадите на 0700 187 700 и да изпълнявате инструкциите на автоматичното меню.

Внимание!
За да проверите здравните осигуровки на дадено лице, трябва да знаете неговото ЕГН или личен номер на чужденец.

Отговори на най-честите въпроси за здравните осигуровки.

Безработните трябва ли са да внасят здравни осигуровки?
Противно на всякаква здрава логика, отговорът на този въпрос е да.
Според нашето законодателство, безработните се водят самоосигуряващи се лица и като такива те трябва самостоятелно да внасят здравните си осигуровки. През 2012г вноската за здравни осигуровки е 16.80лв на месец.

Студентите задължени ли са да внасят сами здравни осигуровки ?
Тук съм си позволил да цитирам текст от сайта Proverka.eu, който признавам ме вдъхнови да създам тази страница. По специално съм си позволил да цитирам текста от страницата му за проверка на здравни осигуровки.

При студентите редовна форма на обучение, здравните осигуровки се плащат от държавата.
Студентите задочна форма на обучение са длъжни сами да заплащат здравните си осигуровки.

Както вече споменах, вноската на месец за сомоусигуряващи се лица, към които спадат и студентите задочници е 16.80лв.

Какви са вноските за здравно осигуряване при работещи лица?
Вноските за здравно осигуряване при работещите лица, зависят от размера на тяхната брутна заплата.
За 2012г размерът на вноските за здравни осигуровки представлява 8% от тяхното брутно възнаграждение.

Забележка!
Въпросните 8% за здравни осигуровки се разделят в съотношение 60% към 40% между работодател и служител.
За да стане още по-ясно ще поясня, че работника внася 3,2% от заплатата си за здравни осигуровки а работодателя довнася останалите 4,8% за здравните осигуровки на своя служител. Надявам се всичко по тази точка да е станало ясно.

Здравни осигуровки на лицата живеещи в чужбина.
Българските граждани, които живеят в чужбина за срок по-голям от 183 дни в годината, не са длъжни да внасят здравни осигуровки. За целта те предварително трябва да подадат заявление в НАП за това тяхно намерение.

За да възстановят здравно осигурителните си права в България, българските граждани живели в чужбина трябва да внасят в продължение на 6 месеца здравните си осигуровки. В следствие на което автоматично възстановяват своите здравни права.

За да възстановят по-бързо своите здравно осигурителни права, лицата живели в чужбина трябва наведнъж да заплатят 12 здравни вноски на базата на минималния осигурителен доход за България.

Кога биват прекъснати здравните ни права ?
Най често това се случва когато дадено лице пропусне да плати три и повече от три вноски за здравни осигуровки в рамките на последните три години. Тогава ако на лицето загубило здравните си права, се наложи да използва медицински услуги, ще трябва да ги заплаща в пълен размер.

Внимание!
Ако има спешен случай, дори и с прекъснати здравни права, вие може да се възползвате от медицински услуги. Не се колебайте.

Как се възстановяват здравно осигурителни права?
За да възстановите вашите здравни права, вие трябва единствено да платите здравните си вноски за последните 36 месеца.

Съвет
При плащането на вноските в НАП, ви препоръчвам да поискате да ви издадат документ че сте с непрекъснати здравни права. Давам този съвет, защото отнема известно време обновяването на здравния ви статус в системата на НАП. Има случаи, когато спешно се налага да докажете на медицински лица и организации, че сте с непрекъснати здравно осигурителни права, в една такава ситуация този документ е много полезен.

Внимание!
Ако ви се наложи спешно да заплатите здравните осигуровки на вас или ваш близък, ви съветвам да поискате от НАП, да ви издадат удостоверение, че сте с непрекъснати здравно осигурителни права. Давам този съвет, поради факта, че понякога за обновяване на здравния статус в електронната система на НАП, са необходими няколко дни. Съществуват ситуации, при които може да ви се наложи, да представите пред медицински органи документ, че сте с непрекъснати здравно осигурителни права. В такива случаи, едно удостоверение от НАП може да ви бъде от голяма полза.

Санкции при неплатени здравни осигуровки.
През 2010г бе приет закон, предвиждащ парични санкции при неплащане на здравни осигуровки.

Работодателите които не внасят здравните осигуровки на своите служители се наказват с глоба от 2000 лв до 4000 лв за всеки работник или служител.

Самоосигуряващи се лица, които не са внасяли здравните си осигуровки за срок по-дълъг от три месеца, през последните три години се наказват с глоби от 500 до 1000лв.

Лихви по здравните осигуровки.
Лихвата при неплатените навреме здравни осигуровки е доста голяма, тя е 20% на година + основния лихвен процент, който се определя от БНБ.

Обърнете внимание!
Искам да предупредя, че за здравните осигуровки не съществува давностен период. Тоест колкото повече време минава, толкова повече лихви ще трябва да плащате един ден.

Таксата за преглед при лекар.
Ако сте с непрекъснати здравни права, таксата е в размер на 2.70лв.
Ако здравните ви права са прекъснати, таксата доколкото разбрах е 10% от размера на минималната работна заплата, по мои сметки това са 27лв.

Таксата за преглед при специалист.
Ако смятате да се преглеждате при специалист е силно препоръчително преди това, да сте взели направление от личния си лекар за него. В противен случай ще ви се наложи да платите такса, която доколкото разбрах се определя от него самия. Таксата за прегледа, ако сте с непрекъснати здравно осигурителни права е 2.70лв.

От 2012г всеки лекар разполага с касов апарат, от който е длъжен да ви издаде касова бележка.

Калкулатор за здравни осигуровки.
НАП разполагат с калкулатор за пресмятане на здравните осигуровки и лихвите по тях, него може да намерите ето тук.

За самата страница:
Както споменах по-горе, тази страница бе вдъхновена и от части копирана от сайта Proverka.eu, по-конкретно от статията:
Здравни осигуровки – въпроси и отговори за здравните осигуровки.

Апел:
Ако смятате за полезна информацията която намерихте тук,
моля гласувайте за Smetka.eu, използвайки социалните бутони в сайта.
Благодаря ви за подкрепата.

4 thoughts on “Здравни осигуровки

 1. Добър ден
  Искам да попитам
  Платих здравни осигуровки на касата в НАП в начало на 2013 г. за януари и февруари. Имам си бележка че съм платила, но
  като проверих в интернет проверка за здравни осигуровки видях че съм дължна.(три месеца по реда проверявах да ли съм дължна)
  Моля, искам да ми обяснете това.

  • Най-често проблема който описвате се дължи на това, че даденото лице не е подало декларация N7.
   Но проблема може и да е другаде.
   Най-мъдро ще е да се свържете с НАП и да им обясните подробно вашия случай.
   Те най-лесно могат да открият какъв е проблема със здравните ви осигуровки.
   Успех.

 2. Безработен няма доходи няма кой да му даде разчита само на просия сам, няма блезки не е регистриран като социално слаб нито на борсата.Тези хора как да си платят здравните осигуровки… И още един въпрос съпруг и съпруга са безработни не поучават доходи от никаде издържат се от пенсии те на родителите си.Как тези хора да си платят здравните осигуровки..

 3. Здравейте,искам да ви попитам мога ли да проверя кой ми внася здравните осигуровки?Безработна съм и не се осигурявам,а съм с непрекъснати здравноосигурителни права.Предполагам,че съпруга ми се осигурява(тъй като беше казал на счетоводителката си да ме осигурява и мен),но по неговия фиш от заплатата не пише да внася и за мен(или ние не разбираме какво пише 😉 )Затова искам да знам има ли начин да разбера кой ме осигурява?! Моля ви помогнете ми!Благодаря!

Leave a Comment